Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tények a fehérjével kapcsolatban

2008.01.29

Nagyon fontos, hogy elegendő fehérjét együnk, hogy a testszöveteink képesek legyenek fejlődni és regenerálódni. Ugyanakkor talán újdonság az Ön számára, hogy ugyancsak fontos szerepet játszanak olyan életfunkciókban, mint a központi anyagcsere (mint enzimek és néhány hormon), a létfontosságú anyagok szállítása a testben, és a test védelme a betegségekkel szemben. Az étrendben található fehérje energiaforrás is, és ugyanannyi energiát biztosít, mint a vele azonos mennyiségű szénhidrát.

 

 

Mi történik a fehérjékkel a szervezetben?

 

Az eledelben található fehérjéket különféle aminosavakra bontják le az emésztőszervek enzimjei. Az aminosavak rövidebb láncolatait peptideknek nevezzük, a folyamat a következő:

 

Fehérjék-> hosszú láncolatú peptidek-> rövid láncolatú peptidek-> aminosavak

 

Ez a folyamat a gyomorban kezdődik, és a vékonybélben folytatódik, ahol az emésztés termékei a bélfalon keresztül szívódnak fel a véráramba. Ezen keresztül jutnak el az aminosavak a szervezet valamennyi részéhez. Azok a sejtek, amelyeknek aminosavakra van szükségük, a vérből veszik magukhoz azokat. Minden aminosav-felesleget feldolgoz a szervezet (többnyire a májban), hogy nitrogént vonjon el a molekulától. A nitrogént ammóniává alakítja, amelyből vagy újabb aminosavak jöhetnek létre, vagy karbamiddá alakulva kiválasztódik a vesén keresztül, és a vizelettel együtt távozik a szervezetből. A szabad ammónia rendkívül mérgező, és a karbamid azon kevés biztonságos formák egyike, amelyben a nitrogén ki tud ürülni a szervezetből. Az aminosav-molekula fennmaradt részét vagy energiaforrásként használja fel a szervezet, vagy zsírként tárolja.

 

 

Hogyan befolyásolja a betegség kutyája fehérje-szükségletét?

 

Sérülés vagy betegség esetén a kutyáknak gyakran több fehérjére van szükségük, mint általában. Hacsak az állatorvosa másképp nem javasolja, ilyen körülmények között kutyája étrendjének elegendő fehérjét kell tartalmaznia a normál növekedés érdekében. Ugyanakkor vannak bizonyos orvosi körülmények, amikor az étrendben található fehérjék korlátozása hasznos lehet. Veseelégtelenséggel küzdő kutyák testében a vesék kevésbé hatékonyan tudják kiválasztani a fehérjék lebontásakor keletkezett méreganyagokat. A csökkentett fehérjebevitel és a kizárólag kiváló minőségű, jól emészthető fehérjék felhasználása következtében jóval kevesebb méreganyag képződik. Az elégtelen veseműködés számos klinikai tünete javulhat, ha kutyáját olyan eledellel eteti, amely csökkentett mennyiségű és kiváló minőségű fehérjét tartalmaz. Ön akár egyénileg is hozzáigazíthatja a fehérjeszintet kutyája állapotához, attól függően, hogy mennyire komoly kedvence problémája. A fehérjebevitel korlátozása a veseelégtelenség korai szakaszában nem szükséges.

 

Hasonlóképpen, a májbetegségben szenvedő kutyák számára nehézséget jelenthet a fehérje lebontásakor keletkezett nitrogén-bomlástermékek lebontása. Hasznos lehet számukra az étrendjük fehérje-tartalmának mérsékelt korlátozása. Ugyanakkor a máj nagy mértékben képes regenerálódni, és az étrend fehérje-tartalmának elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy segítse a szerv növekedését a gyógyulás kritikus időszaka alatt. Ezért óvatosan, az igényeinek megfelelően kell szabályoznia kutyája étrendjében a fehérje-szintet.

A fehérje forrásának, de nem a mennyiségének a megváltoztatása szintén jótékony hatású lehet táplálékallergiás esetek kezelésénél. Bár nem túl gyakran, de előfordul, hogy a kutyánál allergiás reakciót váltanak ki az étrendben található bizonyos fehérjék vagy más összetevők. A kutyák esetében a táplálékallergiát leggyakrabban okozó fehérjék a tehéntejben és a marhahúsban találhatók. Ennek az állapotnak a kezelésében a legfontosabb cél, hogy megtaláljuk az allergiát okozó összetevőt, majd eltávolítsuk annak minden formáját az étrendből. Ezt követően kiegyensúlyozott étrendet kell biztosítani a kutyának, amely egy (vagy csak néhány) alternatív fehérje-forrást tartalmaz.

 

 

Mikor van szükségük a kutyáknak extra fehérjére?

 

A kutyáknak extra fehérjére van szükségük, amikor növésben vannak, amikor vemhesek vagy szoptatnak, és amikor a szervezetüknek sérült szövetet kell regenerálnia. Ezekben a kritikus időszakokban a fehérje minősége és emészthetősége a legfontosabb. A növésben lévő kölyökkutyáknak megnövelt fehérjetartalmú étrendre van szükségük az új szövetek fejlődéséhez és a normál életműködéshez. Mindazonáltal a minimális fehérjeszükségletet nagyban meghatározza a kutya fajtája, környezete, és hogy milyen forrásból jut hozzá étrendjében a fehérjéhez. Az emberek gyakran abban a tévhitben élnek, hogy az extra mennyiségű fehérje segít a kölyökkutya kondíciójának és izmainak fejlődésében. Sajnos ez nem így van, mivel minden többletfehérje, amelyet a kutya elfogyaszt, egyszerűen átalakul energiává. A túlzott energia bevitel a még fejlődésben lévő kutyáknál például zsírlerakódáshoz, a kis testű fajtáknál elhízáshoz, a nagy testű fajtáknál pedig, a csontozat fejlődési rendellenességeihez vezethet.

 

 

Mely aminosavak létfontosságúak?

 

Az aminosavakat két csoportra: esszenciális (nélkülözhetetlen) és nem esszenciális (nélkülözhető) aminosavakra osztjuk. A szervezet nem tud elég esszenciális aminosavat előállítani, ezért ezeket az étrenddel kell bevinni a szervezetbe. A nem esszenciális aminosavak ugyanolyan fontosak, mint a testfehérjék alkotórészei. Mindazonáltal ezek előállíthatóak bizonyos más étkezési aminosavak feleslegeiből vagy más étkezési nitrogénforrásokból.

 

 

A kutyák esetében 10 fajta nélkülözhetetlen aminosavat kell tartalmaznia az étrendnek.

 

 

Esszenciális és nem esszenciális aminosavak

 

 

Esszenciális aminosavak

 

Arginin

Hisztidin

Izoleucin

Leucin

Lizin

Metionin

Cistin

Phenilalanin

Tirozin

Treonin

Triptofán

Valin

 

 

Nem esszenciális aminosavak

 

Alanin

Asparagin

Asparaginsav

Glutamin

Glutaminsav

Glicin

Prolin

Szerin

 

 

Megjegyzések:

1. Bár nem esszenciális aminosavaknak tekintjük őket, a cistin és a tirozin képesek külön-külön a metionin és a phenilalanin szükséges mennyiségének közel 50%-át pótolni.

2. A metionin és a cistin kéntartalmú aminosavak.

 

 

A fehérjehiány tünetei

 

A fehérjehiány, amelyet vagy az étrend túl alacsony fehérjetartalma vagy bizonyos létfontosságú aminosavak hiánya okoz, a felnőtt kutyáknál súlycsökkenéshez, a kölyök kutyáknál visszamaradt növekedéshez, valamint izomsorvadáshoz vezethet. A fehérjehiány további tünetei a csökkent étvágy, a durva és fénytelen szőrzet, a betegségekre való nagyobb hajlam, és néhány esetben az ödéma (folyadék-felhalmozódás).

 

 

Mik azok a fehérjék?

 

A fehérjék nagy méretű molekulák, amelyek kisebb egységek, ún. aminosavak hosszú láncolataiból épülnek fel. Rendszerint csupán körülbelül 20 féle aminosav található a fehérjékben. De ezeknek az aminosavaknak a százai vagy ezrei bármilyen kombinációban megjelenhetnek, ezzel szinte végtelen variációját nyújtva a természetes módon előforuló fehérjéknek, amelyek közül mind egyedi tulajdonságokkal rendelkezik. Ahogy a szénhidrátok és a zsírok, a fehérjék is tartalmaznak szenet, hidrogént és oxigént. Ezen tápanyagok közül a fehérjéket a nitrogén – minden aminosav alkotóeleme – teszi egyedülállóvá. Az aminosavak közül kettő ként is tartalmaz, amely azt jelenti, hogy ez az elem is számos fehérjében megtalálható.

 

 

Miért van szükségük a kutyáknak fehérjére?

 

Az állatoknak két szükségletük miatt fontos a fehérje az étrendjükben:

 

Hozzájussanak a nélkülözhetetlen aminosavakhoz, amelyeket saját szöveteik nem tudnak előállítani;

Hozzájussanak a nitrogénhez, amelyből a szervezet előállítja a nem nélkülözhetetlen aminosavakat és más nitrogéntartalmú összetevőket.

 

Néhány fehérje minden nap ürül a szervezetből, még a felnőtt kutyák esetében is. Minden kutya folyamatosan igényli étrendjében a fehérjét, hogy pótolni tudja a bőr, a karmok, a szőrzet és más szövetek természetes cserefolyamatai által távozó, illetve a váladékokkal ürülő fehérjéket. A fehérje lebontásának néhány vegyülete is kiválasztódik a vizeletben. A testben található fehérjék közel 1%-a naponta szintén lebomlik és reszintetizálódik. Ám ez nem történhet meg, ha a szervezet nem vesz magához elég fehérjét, mert néhány esszenciális aminosav így korlátozottan áll csak rendelkezésre. Ha egy kutya nem jut elegendő energiához, a fehérjeszintézis nem lesz tökéletes, mivel a szervezet ilyenkor aminosavakat használ fel energiaforrásként. Ez a fehérjehiány tüneteihez vezet.

A különböző forrásokból származó fehérjék minősége

 

Amikor Ön eledelt választ kutyájának, figyelembe kell vennie, hogy az eledel milyen minőségű fehérjét tartalmaz. A minőség ebben az esetben emészthetőséget és aminosav-összetételt jelent. Minél jobb minőségű a fehérje, annál több esszenciális aminosavat tartalmaz, és annál inkább kiegyensúlyozott. Ezek a kiváló minőségű fehérjék megtalálhatók azokban az eledelekben, amelyek a fiatal állatok számára készülnek: a tojás és a tej például kiváló alapanyag. Ezeket követik az állati szövetek, mint a hús és a hal, ezeket pedig a növényi és a gabonafehérjék A növényi és a gabonafehérjékben általában sokkal kevesebb az esszenciális aminosav, és más fehérjeforrásokkal is ötvözni kell azokat, hogy összességében megfelelő minőségű fehérjét tartalmazzon az eledel. Mindazonáltal ez általánosságban igaz, mivel van néhány olyan növényi eredetű fehérjeforrás, mint például a szójafehérje-koncentrátum, amely igen könnyen emészthető és meglehetősen jónak tekinthető az aminosav összetétel szempontjából is.

 

Azt, hogy milyen egy fehérje emészthetősége, az mutatja meg, hogy a kutya által megevett fehérje mennyiségéből mennyi szívódott fel a bélfalon keresztül és hasznosult a szervezet számára. A kutyák esetében a növényi eredetű fehérjék emészthetősége 70% körüli, míg a tojás- és tejfehérjéké 90-95%-os. Általánosságban elmondható, hogy a kutyák az állati eredetű fehérjéket hatékonyabban emésztik meg, mint a legtöbb növényi eredetű fehérjét. Meglehetősen nagy lehet azonban az eltérés a fehérje forrásától, illetve az eledel elkészítésének módjától függően.

 

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a kutyákat kizárólag tejjel és tojással kellene etetni! Valójában vannak kutyák, akik nem igazán tolerálják a tejtermékeket, mert nem tudnak nagy mennyiségű laktózt (tejcukrot) megemészteni. Ebben az esetben a kiegyensúlyozott, emészthető étrend érdekében kulcsfontosságú a különböző fehérjeforrások megfelelő kombinálása.