Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az öregedő eb táplálása

2008.01.29

A gazda, amikor megveszi az alig néhány hetes kiskutyát, máris számolhat vele, hogy barátságuk csupán egyetlen röpke évtizedre, szerencsés esetben 15-16 évre szól. Kutyáink átlagos életkora ugyanis 10-12 év. Találkozhatunk persze 16-20, sőt 22 éves ebekkel is, de ezek olyan ritkák, mint a fehér holló.

Szerencsére az állatgyógyászat rohamos fejlődése és a korszerű, természetes táplálás következtében az utóbbi 50 évben jelentősen megnövekedett azoknak a kutyáknak a száma, amelyek megközelítik, elérik a maximális életkort.

Az öregedés lassú folyamat, melynek során a szövetek és a sejtek jelentős változásokon mennek keresztül. Egy-egy specifikus szövet sejtjei nem csupán számukat tekintve, hanem méretükben is csökkennek. Ahogyan az állat egyre öregebb lesz, az izomszövetben például az izomsejtek száma és mérete is csökken, vagyis sorvad, gyengül az állat izomzata. A szív teljesítménye és a vesék működése az öregedő állatokban szélsőséges esetekben akár 30, illetve 50 százalékkal is csökkenhet. Az öregedés tehát egyfajta leépülés. Ezt mindenképpen vegyük figyelembe, amikor összeállítjuk öregedő ebünk étrendjét.

Ahogyan a kutya egyre jobban korosodik, úgy változik az étvágya is. Az életkorral párhuzamosan csökken az emésztőrendszer teljesítőképessége. Ezért idős kutyánk kevesebbet eszik, s a számára nehezen emészthető eledelt esetenként nem fogyasztja el, vagy válogat.

 

Az - öregedő vagy öreg - eb táplálási szabályai többé-kevésbé megegyeznek a felnőtt kutyáéval, azzal a különbséggel, hogy már az esetleges kisebb etetési hibák (pl.: rosszul megválasztott táplálék) is hamar problémát okozhatnak.

Gyorsabban jelentkezik ebben a korban a helytelen táplálkozás egyik legáltalánosabb következménye: az elhízás. Érdemes hát az életkornak megfelelő etetési szabályokra odafigyelni és betartani azokat.

Az idős eb táplálékának kétharmad része hús, egyharmad része növényi eredetű élelem legyen. Már 5 éves kortól kezdve, fokozatosan csökkentsük kutyánk napi csontadagját, hogy a székrekedést elkerüljük. Kukoricával, borsóval, babbal csak kismértékben etessük az állatot.

 

Az öreg kutyának egyébként kb. harmad annyi táplálékra van szüksége, mint egy kifejlett, ereje teljében lévő állatnak. Ezen belül ügyeljünk arra, hogy az idősödő ebnek sovány, zsírszegény kosztot adjunk, mivel a zsírok emésztése nehéz, túlzottan igénybe veszi a szervezetét, ráadásul nincs szükség annyi kalóriára, mint a mozgékonyabb, aktívabb, fiatal ebeknek. Ami pedig a szénhidrátokat (tésztafélék, rizs, burgonya stb.) illeti, ezeket főzzük meg, mert így könnyebben emészthetők. Hasznosításukat egyébként vízben oldható D-vitaminok bőséges adagolásával még inkább megkönnyíthetjük.

 

Sok tulajdonos úgy véli, hogy idős kedvencének erősen lekopott fogai, illetve hiányos fogazata miatt kizárólag folyékony, pépes étel való. Erre azonban így nincs szükség: mert a nedves, lágy eledelek, a húslevesbe vagy tejbe áztatott táplálékok teljesen megfelelnek, a túlságosan kemény ételeket viszont kerülni kell. A túltáplálás minden korban veszélyes, de különösen vonatkozik ez az idős kutyára, amely ha elhízik, akkor az amúgy is fáradt mozgás- és emésztőszervei, érrendszere, szíve csak fokozott munkával tudják ellátni a nagyobb testet, mint egyébként.

Az idős (és kövér) eb sokkal hajlamosabb a különböző betegségekre. Az elhízás megelőzhető helyes táplálással és az idősebb korral összeegyeztethető rendszeres mozgással. Mivel az öreg kutya emésztőszervei nehezebben dolgozzák fel a táplálék alkotórészeit, tanácsos naponta többször, kisebb mennyiségben etetni az ilyen ebet.

Fontos rendszabály: ne adjunk édességet az idős kutyának! Tévhit, hogy a cukor például erősíti a szívet. Az édesség kizárólag a táplálék hizlaló hatását növeli, és nincs semmiféle vitamin-, valamint nyomelem-tartalma. Szükségtelen tehát. Arról nem is beszélve, hogy kifejezetten rontja a fogakat.

Állati eredetű fehérjéről viszont minden étkezésnél gondoskodjunk: a hús, a tejtermékek, a tojás etetésével az állat szervezetében fokozódik az ellenálló képesség a különböző betegségekkel szemben, javul az erőnléte. Az öregedő eb tápláléka egyébként - a megfelelő foszforarány mellett - 0,5 százalékkal több kalciumot tartalmazzon, mint fiatalabb társainak kosztja. Végezetül talán azt sem árt tisztázni, mennyit ihat az idős kutya. Nos, amennyit csak akar! Az idős eb szervezete meglehetősen érzékeny a folyadékvesztésre, ezért ügyeljünk arra, hogy bármikor ihasson, ha megszomjazik.