Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kutya fehérje-, zsír- és szénhidrátszükséglete - 3.

2008.01.29

A kutya táplálóanyag szükségleti normái

 

A kutya - még nem minden részleteiben ismert - tápláló-anyagszükségleti normáit alapvetően kétféle módon fejezik ki. Egyrészt a kutyatáp táplálóanyag koncentrációját, másrészt a kutya napi tápláló-anyagigényét szokták megadni. A kutyatáp táplálóanyag koncentrációját célszerűen szárazanyag tartalomra vonatkoztatva fejezik ki. A napi táplálóanyag-szükségletet pedig 1 kg testtömegre (W), vagy anyagcsere-testtömegre (W0,75) vonatkoztatják a különböző fajtájú kutyák eltérő testtömege miatt. A kutya táplálóanyag-szükségletére vonatkozóan legtöbb adat USA forrásból (National Research Council) áll rendelkezésre (NRC, 1974; NRC,1985). Valamely tápláló- vagy hatóanyag azon minimális mennyiségét, amit a normális anyagcsere fenntartásához naponta fel kell venni, minimális napi szükségletnek (MDR - minium daily requirement) nevezik. Az ún. NRC-értékek minimálértékeket képviselnek, azaz olyan adagokat, amelyek egyedi változékonyság, fizikai teljesítmény, fajta, testtömeg, ivar és fejlődési szakasz szerint kiegészítendők. A nyugat-európai ajánlások (EDNEY, 1988) ezért rendszerint nagyobb, biztonsági tartalékot is tartalmazó táplálóanyagszinteket javasolnak. A javasolt napi adagot RDA - recommended daily allowance) bármely állat részére úgy állapítják meg, hogy az elvileg a populáció minden egyes normális, egészséges egyedének szükségletét fedezze.

 

 

Energiaszükséglet

 

A kutya táplálóanyag-igényének kielégítésekor legfontosabb szempont a kutyatáp energiatartalma, illetve a kutya energiaigényének kielégítése. A táplálék energiatartalmának forrásai a fehérjék, zsírok és szénhidrátok, és ezeknek a táplálóanyagoknak a fejadagban jelenlévő mennyisége határozza meg annak energiatartalmát. Egyéb állatokhoz hasonlóan a kutya sem tudja a táplálék teljes energiatartalmát hasznosítani. Tekintettel erre, a takarmányok energiatartalma az állat számára többféle lehet, úgymint bruttó energia (BE, vagy gross energy -GE), emészthető energia (DE; digestible energy) és metabolizálható (azaz az anyagcserében hasznosítható) energia (ME).

 

A kutya napi tápanyagszükséglete, 1 kg testtömegre vonatkoztatva (NRC, 1974)

 

Kifejlett kutyák létfenntartó szükséglete:

 

Fehérje                 g                 4,8
Zsír                      g                 1,1

Linolsav                g                 0,22

Kalcium                mg              242

Foszfor                 mg              198

Kálium                  mg              132

NaCl                     mg              242

Magnézium           mg              8,8

Vas                       mg              1,32

Réz                       mg              0,16

Mangán                 mg              0,11

Cink                     mg              1,1

Jód                       mg              0,032

Szelén                    μg               2,42

A-vitamin              NE              118

D-vitamin              NE              11

E-vitamin              NE              1,1
Tiamin                   μg               22
Riboflavin             μg               48

Pantotensav           μg               220

Niacin                    μg               250

Piridoxin               μg               22

Folsav                   μg               4

Biotin                    μg               2

B12-vitamin          μg               0,5
Kolin                    mg              26

 

 

Növekedésben lévő kutyakölykök szükséglete:

 

Fehérje                 g                 9,6

Zsír                      g                 2,2

Linolsav                g                 0,44

Kalcium                mg              484

Foszfor                 mg              396

Kálium                  mg              264

NaCl                     mg              484

Magnézium           mg              17,6

Vas                       mg              2,64

Réz                       mg              0,32

Mangán                 mg              0,22

Cink                     mg              2,2

Jód                       mg              0,068

Szelén                    μg               4,84

A-vitamin              NE              228

D-vitamin              NE              22

E-vitamin              NE              2,2

Tiamin                   μg               44

Riboflavin             μg               96

Pantotensav           μg               440

Niacin                   μg               500

Piridoxin               μg               44

Folsav                   μg               8

Biotin                    μg               4

B12-vitamin          μg               1

Kolin                    mg              52

 

Az USA-beli ajánlások a kutyatáp energiatartalmát látszólagos metabolizálható energiában (ME, kcal/kg) adják meg. Az európai szabványok az energia dimenziójaként kcal helyett kJ (kilojoule)-t használnak. A látszólagos metabolizálható energiatartalmat megkapjuk, ha az elfogyasztott táp bruttó energiatartalmából levonjuk a bélsárral és vizelettel kiürített anyagok bruttó energiatartalmát. A látszólagos metabolizálható energia (az ismert szabályok szerint) a táp nyersfehérje-, nyerszsír- és nitrogénmentes kivonható anyagtartalmából is kiszámítható. 1 g nyersfehérje, illetve 1 g szénhidrát látszólagos metabolizálható energiatartalma 4 kcal (16,7 kJ),1 g zsíré pedig 9 kcal (37,6 kJ). Újabban az NRC pontosabb, kutyákon végzett etetési kísérletekből származó faktorokat ajánl, mely szerint a száraz típusú kereskedelmi kutyatápok metabolizálható energiatartalmát valamivel kisebb koefficiensekkel kell számolni a fehérjénél és a nitrogénmentes kivonható anyagtartalomnál 3,5 kcal/g (14,6 kJ/g), a nyerszsírnál pedig 8,5 kcal/g (35,5 kJ/g). Nyugat-európai kutatók a kutya energiaszükségletét gyakran emészthető energiában (DE) adják meg (LEIBETSEDER, 1987). Angliában a kedvtelésből tartott állatok táplálásával foglalkozó intézet (Waltham Centre for Pet Nutrition,WCPN) munkatársai az in vivo (élő állaton) mért emészthető energiatartalom értékeinek a különböző faktorok felhasználásával megállapított metabolizálható energiaértékekkel történt összehasonlítása alapján kimutatták, hogy az NRC által adott újabb értékek jól közelítik a kutyáknak az ismertebb kereskedelmi forgalomban lévő tápok által garantált energiaellátását (EDNEY, 1988). Az anyagcsere-testtömeg azt jelenti, hogy az állat energiaszükséglete a testtömeg 0,75-ik hatványával egyenesen arányos.

 

A kutyák napi látszólagos metabolizálható fehérje-, illetve látszólagos metabolizálható energiaszükséglete, termoneutrális környezetben, csekély mozgásaktivitás esetén (NRC, 1974)

 

Fehérjeszükséglet g

Metabolizálható fehérje

/W0,75/ nap

 

3 hetes kölyök       8,1

6 hetes kölyök       6,5

Félig felnőtt kölyök  3,8

Felnőtt kutya         1,5

Vemhes kutya        5,7

Tejelő kutya         12,4

 

Energiaszükséglet kj

ME/W0,75/ nap

 

3 hetes kölyök       1150

6 hetes kölyök       1150

Félig felnőtt kölyök  840

Felnőtt kutya           550

Vemhes kutya          790

Tejelő kutya           1970

 

Ezek szerint egy felnőtt kutya életfenntartása naponta 550 kJ/W0,75 metabolizálható energiát igényel, csekély mozgás mellett és 15-25 C°-os környezetben. A növekedésben lévő kutyának körülbelül kétszeres, a szoptató szukának közel négyszeres az energiaszükséglete. Hideg környezetben a kutya energiaszükséglete szintén nagyobb a termoneutrális környezetre kiszámolt létfenntartó értéknél. A kutya energiaigénye természetesen erősen függ a kutya napi aktivitásától is. A legtöbb kereskedelmi kutyatáp 14-17 MJ/kg metabolizálható energiatartalmú. A kutya napi energiaigényéből kiszámítható, hogy az adott energiatartalmú tápból mennyit kell neki adni. A kutya energiaszükségletének fedezését egyébként saját maga szabályozza azáltal, hogy többet vagy kevesebbet eszik (FEKETE, 1988). Figyelemmel azonban arra, hogy a kutya rendszerint falánk, az esetleges elhízás elkerülésére célszerű a gyártók ajánlásait követni a napi adagmennyiségre vonatkozóan.