Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A csont

2008.01.29

A csontnak, mint "tápláléknak" sokkal nagyobb a szerepe, mint azt különben valódi tápanyagtartalma indokolttá tenné. Az állat fogai ugyanis csak akkor maradhatnak - egészséges ínnyel körülvéve - szorosan a fogüregben, ha kellő ellennyomásnak vannak kitéve. Ezért adjunk a kutyánknak időnként csontot - mondjuk, hetenként kétszer.

Miért csak kétszer? Nos, azért, mert tapasztalatunk szerint a kutyatulajdonosok néha sok csontot adnak ebüknek, sőt az is előfordul, hogy kizárólag csonttal táplálják a szerencsétlen állatot! Talán mondanunk sem kell, hogy ezzel több kárt okoznak, mint hasznot. A sok csonton élő kutyák rendszerint súlyos székrekedésben szenvednek. Az ilyen állatok széklete fehér, tömör, túl kemény, szinte porzik! Ráadásul az emésztetlen csontdarabok megakadhatnak a végbélben, és komoly bajokat okozhatnak. Bánjunk hát csínján a csontetetéssel!

A szeletelt húsoknál ügyelni kell a csontszilánkokra. A baromfifélék hosszú, csöves csontjait ne adjuk a kutyának. Ezek kivételével tulajdonképpen valamennyi csontot eheti. A legalkalmasabbak persze azok a csontok, amelyeken bőven akad porcogó, mócsing, húsfoszlány.

Ellenőrzött helyről vásárolt marha- és szarvas csontot adhatunk nyersen is, de más állatok csontját mindig meg kell főzni!

 

A táplálás aranyszabályai:

 

1. Sose etesse ebét a megszokott étkeztetéseken kívül.

2. Ne szoktassa asztalhoz, amikor a gazda és családja étkeznek.

3. Ne engedje, hogy vendégei vagy barátai egy-egy falattal kedveskedjenek a kutyának.

4. Mindig azonos időben, helyen és edényben kapjon enni.

5. Sohase kapjon kézből, tenyérből semmit!

6. Ne engedje, hogy séta vagy futtatás közben mindenféle maradékot összeszedjen.

7. Az ételt mindig langyosan - se túl melegen, se túl hidegen - adja a kutyának.

8. Az etetőedényt olyan magasra helyezze, hogy az állatnak ne kelljen túl mélyre hajolnia evés közben.

9. Evés után a kutyának legalább két óra pihenésre van szüksége.

10. Inni kizárólag vizet - friss, tiszta és hűs vizet! - kapjon