Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Férgek okozta fertőzöttségek

2008.01.26

Az állatok részére adható készítmények nem alkalmasak a fertőződött ember kezelésére. Sajnos az említett fajok fejlődési alakjaival fertőződött emberek kezelése rendkívül nehéz, gyakran kilátástalan. Ennek az is az oka, hogy az emberben ezek a férgek, egysejtűek elsősorban a különféle szövetekben tartózkodnak, vándorolnak, így a gyógyszerek nehezen érik el ezeket a fejlődési alakokat. A hangsúly az állatok rendszeres kezelésén van!!

 

 

1. Az adott parazita ellen a megfelelő szer kiválasztása, ill. ajánlása, valamint a szakszerű alkalmazáshoz a tanácsadás az állatorvos feladata, de a megfelelő eredmény eléréséhez az állattartó aktív és megbízható együttműködésére van szükség, hiszen gyakran az állat otthoni környezetében történik a kezelés. Korai (14 napos kiskutyáknál!), valamint ismételt féregtelenítés (nem csak a kölyökállatoknál) megfelelő időben, valamint időközönként (felnőtt állatoknál negyedévente). Az orsóférgek közül az egyik faj (Toxocara canis) lárvái a kölyökkutya szervezetébe az ellés után kb. 20 napig a tejjel (galaktogén úton) is bejuthatnak. Így ismételt (2-3 hét múlva) kezelés szükséges az újabb férgek kifejlődésének a megakadályozására. A szoptató anyaállatok a kölykeik nyalogatása során is fertőződhetnek, így tanácsos a szoptatás ideje alatt ezeket is kezelni.

 

2. Felnőtt állatok negyedévenkénti rendszeres féregtelenítése.

 

3. Az alomból kikerülő kölykök szőrzetének lemosása (talált, befogadott kiskutyák, esetében különösen fontos), még mielőtt a gyerekek az állatokhoz nyúlnának.

 

4. A kutyák által ürített bélsár rendszeres eltávolítása (pl.: kennelekben), ill. ahol "történt a baleset"(pl. lakásban) a hely alapos felmosása, fertőtlenítése. Továbbá, ha már sétáltatják a kutyát és véletlenül a járda közepére pottyantott az állat, szintén megtörténjen a "bűnjel" eltávolítása.

  

5. Nem szabad nyersen adni sertés, nyúl, juh, kecske, vad belsőséget (pl.: máj, lép stb.)

 

6. Az alapvető higiéniai szabályok betartása, többek között rendszeres kézmosás az állatokkal való foglalkozás közben.

 

 

A féregfertőzés okai és tünetei:

 

Féreg : Dipilydium caninum

Fertőzések: Fertőzött bolhák elharapása

Tünetek: A végbél viszketése, "szánkázás", enyhébb, súlyosabb bélgyulladás, fénytelen szőr, fogyás, apátia, néha véres széklet.

 

Féreg: Diphyilloithrium caninum

Fertőzések : Fertőzött nyers hús

Tünetek: Fogyás, apátia, B12-vitamin hiánya, vérszegénység, láz.

 

Féreg: Taenidao

Fertőzések: Fertőzött nyers hús, széklet fogyasztása

Tünetek: Vékonybélgyulladás, Dipilydium caninum súlyos fertőzésekor vagy a köztes gazdák hólyagjától.

Féreg: Trichuris vulpis

Fertőzések: Peték felvétele a külvilágból

Tünetek: Véres-nyálkás hasmenés, fogyás, vérszegénység.

Féreg: Ankylostoma

Fertőzések: A lárvák a bőrön át bejutnak, széklet, hordozók fogyasztása

Tünetek: Kisebb vérzések a bőrön és a tüdőben, fájdalom, bőrpír, ödéma. A bélből vérelvonás, véres széklet, vérszegénység, fogyás, kiszáradás, apátia.

 

Féreg: Toxacara canis

Fertőzések: Széklet vagy anyatej által, embriók a méhen belül

Tünetek: Széklet vagy anyatej által, embriók a méhen belül Ld. Anklyostoma, köhögés, orrváladék a tüdőben lévő lárváktól, fénytelen szőr, fogyás.

 

Féreg: Toxascaris leonia

Fertőzések: Széklet vagy hordozó fogyasztása

Tünetek: Bélgyulladás, fogyás, fénytelen szőr.