Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Babesiosis

2008.01.26

A betegséget a Babesia canis nevű, körte alakú, 4,5-5 m hosszú egysejtű okozza. A kórokozó a vörösvérsejteket károsítja, és azok széteséséhez vezet. Súlyos vérszegénységgel járó megbetegedés kutyákban, amely gyors állatorvosi beavatkozás hiányában végzetes! A gyors itt azt jelenti, hogy azonnal orvoshoz kell vinni a kutyát, mert sajnos 2-3 nap alatt elviheti a kutyát. Legjobban ismert a klasszikus szövődménymentes forma. Klinikai tapasztalatok alapján a betegség három megjelenési formáját lehet elkülöníteni (akut, klasszikus, krónikus).

 

Az akut lefolyású babesiosis tünetei:

hirtelen jelentkező magas láz (40-41 °C), nagyfokú elesettség, lép megnagyobbodás, szabad szemmel látható vérfesték vizelés még nincs.

 

„Klasszikus” lefolyású babesiosis tünetei:

lázas állapot 2-3 napig, lép megnagyobbodás, vérfogyottság, citromsárga nyálkahártyák, vérfesték vizelés, „gyengülő” veseműködés.

 

Krónikus lefolyású babesiosis tünetei:

hetekig tartó váltakozó lázas-láztalan állapot, enyhe fokú vérfogyottság, lép megnagyobbodás. Vérfesték vizelés nem tapasztalható. Az ok kétféle lehet, vagy az immunrendszer „lépést” tart a fertőzéssel vagy egy másik típus a kiváltó ok. Ez utóbbi kórokozót (ún. „kisbabesia”) szórványos esetben, hazánkban is diagnosztizáltuk. 10 nappal - 3 héttel a fertőződést követően jelentkeznek Leggyakoribb a heveny forma, ami nagyon jellegzetes tünetekkel jár: nagyfokú elesettség, láz (akár 42 ºC), a vérfestékvizelés miatt sötétbarna vizelet. Túlheveny lefolyás esetén fiatal kutyák vagy legyengült ellenállóképességű kutyák hirtelen elpusztulhatnak heveny légzési elégtelenségben ill. a vérkeringés heveny összeomlásában. Krónikus esetben láz, bágyadtság és a májelégtelenség tünetei jelentkeznek. Babesiosis gyanúja esetén nagyon fontos, hogy a kutya minél előbb állatorvosi ellátásban részesüljön! Érdekesség viszont, hogy egyes fajták, például a dobermann vagy a yorkshire terrier érzékenyebbek a betegségre, a beagle vagy a foxterrier viszont kevésbé fogékony rá.

A bibliográfiai leírás esetében 10 nap a tünetek jelentkezése. A 4. napon bágyadtság, majd a 7. napon már magas láz jelentkezett. Azt sem szabad elfelejteni, hogy mindezen tünet-együttes nem minden esetben egyszerre jelentkezik!!! Mivel a vörösvérsejtek széthullásával jár a babesiosis, ezért elképzelhető a lép, mint védekező szerv közbelépése is, ami azzal jár, hogy a lép bekebelezi a vörösvérsejteket, ami a lép megnagyobbodásával jár. Ami azonnal észrevehető a kutya hasán, mert többszörösére duzzad a lép, aminek kívülről látható nyomai vannak, viszont nem jár együtt vérvizeléssel!!! Együtt jár azonban sápadtsággal, ami kutyák esetében jól megfigyelhető a szemhéj lehúzásával, illetve a fogínyen. Nyomjuk meg kutyánk fogínyét, és ha nem szökik egyből vissza a vér a kifehéredett területre, nem elég jó a vérkeringés. Ha ez a tünet lázzal együtt, irány az orvos!

 

 

Kezelés:

Mizol injekció, melyet az állatorvos a betegség diagnosztizálása után ad az állatnak. A betegség előfordulhat egész évben, de a tavaszi (május-június) és az őszi (október-novemberi) időszakban gyakrabban találkozhatunk a betegséggel.