Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A bolha

2008.01.26

Testük oldalirányból összelapított, ami a szőrzet közti gyors mozgást segíti. Ugrólábuk segítségével emellett nagyon nagy távolságba és magasságba képesek ugrani. Az egyes fajoknak megvannak a maguk jellegzetes bolha fajai, de ezek gazdafajlagossága nem szoros. Macskában leggyakoribb a macskabolha (Ctenacephalides felis), kutyában a kutyabolha (Ctenacephalides canis) és emberben az emberbolha (Pulex irritans), de ezek mindegyike képes a többi fajon is vért szívni. A nősténybolhák az állatokon és elsősorban azok környezetében (a szőnyegre, a parkettára, a talajra) rakják le petéiket. Az állatokon lerakott peték is rövid időn belül a földre hullanak. A kerekded, szürkésfehér, 0,5 mm nagyságú petékből 1-2 hónap alatt fejlődik ki a kifejlett bolha. A környezetben a petékből 2-12 nap alatt lárva lesz, majd a lárva 9-15 nap alatt, kétszeri vedlés után kokont sző maga köré és bebábozódik. A lárvák a környezetükben lévő szerves törmelékkel táplálkoznak. A bábidő hossza a körülményektől függően legalább 4-14 nap, de több hónap is lehet.

 

A bolhásság tünetei:

Leggyakrabban a bolhásságot kísérő vakaródzásra lesz figyelmes a tulajdonos. A bolhák mászkálásukkal és vérszívásukkal nyugtalanítják az állatokat. A figyelmes vizsgálódó megláthatja az állat bőrén a bolhákat ill. gyakrabban a bolhaürüléket. A bolhaürülék szabad szemmel jól látható, apró és fekete. Nedves vattához érintve pirosan elszínezi azt a kioldódó emésztett vértől.

 

Egyre gyakrabban fordul elő allergiás bőrgyulladás („bolhaekcéma”). A bolhanyálban lévő fehérje jellegű anyagok a vérszíváskor bejutnak az állatba és allergizálják a szervezetet. A következő bolhacsípés alkalmával a már allergizálódott szervezetben jellegzetes klinikai tünetek alakulnak ki. Ezek kiváltásához ilyenkor már egyetlen bolha is elegendő. Kutyákban legtöbbször a faroktőnél és a hát-ágyéki részen jön létre nedvedző bőrgyulladás. Sokszor a kutya percek alatt kinyal egy tenyérnyi területet a testén (hot spot) és a gazda már csak a váratlanul odakerült sebre lesz figyelmes.

A bolhák az emberre is veszélyt jelentenek. A kutya- és a macskabolha köztigazdája egyes galandférgeknek, amik az embert is veszélyeztetik. A kutya és a macska bolhája az emberen is képes vért szívni és ez által különböző fertőző betegségeket terjesztenek, többek között a „macskakarmolásos betegség” kórokozóját.

 

A bolhák elleni védekezés:

 Az állatokat csak a kifejlett bolhák keresik fel, a bolhapeték a környezetben vannak. Ezek száma sokszorosa az állaton lévő bolháknak és kedvező körülmények között rövid időn belül kifejlődnek. Emiatt nagyon nehéz megszabadulni a bolháktól, és a legjobb megelőzni a bajt. A bolhákkal szinte egész évben találkozhatunk, de a főszezonjuk tavasztól őszig elsősorban a nyári meleg hónapokban van. Ezekben az időszakokban mindenképpen érdemes valamilyen tartós hatású készítménnyel kezelni az állatokat, amelyek még a vérszívás ill. a peterakás előtt elpusztítják a bolhát. A bolhák elleni védekezés alapja, hogy az együtt tartott valamennyi állatot és a környezetet egyidejűleg kezelni kell. Legegyszerűbben alkalmazhatóak a spot on készítmények, amelyeket egy alkalommal kell az állatok nyakára cseppenteni és 1 ill. 2 hónapos időtartamra biztosan megvédik az állatot. Kicsit körülményesebben használhatók, különösen macskák esetében a spray-k, ugyanakkor az újabbak nagyon megbízható hatásúak akár 1-2 hónapig is. A nyakörvek között is vannak már olyanok, amelyek több hónapon keresztül folyamatosan adják le a hatóanyagukat, és ez idő alatt valóban elpusztítják a bolhákat.
Porzószerekből és fürdetőszerekből nagyon sokféle létezik a többi készítményhez viszonyítva viszonylag olcsón. Ezeknek nagy hátránya azonban, hogy általában nem rendelkeznek tartós hatással.
Léteznek szájon át adható tabletták, amelyek megakadályozzák a bolhák szaporodását, de az állatra került bolhát nem pusztítják el. A környezet bolha mentesítésére talán legjobban spray-k, valamint jelentősen csökkenti a peték számát a rendszeres porszívózás is.