Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A száj betegségei

2008.01.27

A kiskutyák a fogváltás miatt szinte mindent megrágnak apró, tűhegyes fogaikat, pl. a gazda cipőjét, cipőkanalát, zokniját, egyéb használati tárgyakat, stb. Ezért biztosítani kell számukra a megfelelő táplálékon felül (száraztáp) az olyan ártalmatlan játékokat és műcsontokat, rágócsontokat, amelyekkel nemcsak elfoglalják magukat, hanem a gazda értékeit is kímélhetjük. Azokat a játékokat szabad csak felügyelet nélkül a kutyánál hagyni, amelyeket semmiképpen sem tud szétrágni, lenyelni, illetve amelyekkel nem tud a szájában sérüléseket okozni. Az emészthetetlen gumi- és műanyag játékokból kisebb-nagyobb darabokat lerágcsálnak, és amennyiben lenyelik, emészthetetlenségüknél fogva bélelzáródást okozhatnak. Leggyakoribbak ezek közül a gumikarikákból lenyelt darabok. A probléma megoldása szinte minden esetben hasüregi műtétet indokol. A faágak játék közben szintén sérülés forrásai lehetnek. Gyakori rossz szokás, ha a kutya kavicsokkal vagy gesztenyével játszik (a gazda még ösztönzi is, ha dobálja neki). Az ilyen kutyák fogazata idő előtt elkopik, vagy letöredezik. A kiskutyák tejfoga 3 hónapos kortól kezd váltódni, kb. 6 hónapos korra, a maradandó fogakra cserélődnek a tejfogak, illetve kihasadnak a végleges fogak. Amennyiben a tejfog letörik, az csak ritkán okoz problémát, bár előfordulhat, hogy a megnyílt fogbél üregén keresztül befertőződik a fogmeder, és emiatt a sérült fogat ki kell húzni. A végleges fogak, letörése gyakran fordul elő őrző-védő gyakorlat közben, apportírozáskor (ezért nem javasolt a kavicsok dobálása, inkább a gumilabda használata) vagy egymással történő utcai harc során. A sérült fog pótlására is van lehetőség, de vállalni kell a vele járó hosszadalmas fogászati kezelést és a költségeket, valamint számolni kell azzal, hogy a pótolt rész még könnyebben sérülhet. A nyelven és a szájüreg nyálkahártyáján keletkezett sérülések nagyon vérzékenyek. Nagyon veszélyesek az éles fém eszközök, pl. konzervdoboz, kés, olló, vagy az üvegcserepek, porceláncserepek. Ezeknek a tárgyaknak a sérülése nagyon súlyos, erős vérzést, fertőzést, nyelv- és szájnyálkahártya-elhalást okozhatnak. Az ilyen sérülések sebészeti ellátása minél előbb indokolt. A vérzés csillapítása és a seb varratokkal történő zárása után igen jó a gyógyulási esély minden ezen a területen keletkezett seb esetén. Gyakran szakad le az állkapocsról vagy az állcsontról a teljes fogíny. Ez bonyolultabb sebészeti és fogászati ellátást igényel.

 

 

Fogbetegségek

A fogbetegségekkel általában az idősebb kutyák küszködnek, de néha előfordul fiatal kutyáknál is.

 

A fogak törése például elég gyakori jelenség. A letörött fog nehezíti a rágást, felsértheti a száj nyálkahártyáját, ezáltal fájdalmat, gyulladástokozhat.

A törött fog eltávolítását bízzuk szakemberre, nehogy nagyobb bajt okozzunk. A fogtörés oka rendszerint valamilyen kemény tárggyal való játék, ezért figyeljük, hogy mivel játszik a kutya. Ezért ne játszunk a kutyával „kődobálós” játékot! A fog törése miatt kialakulhatnak krónikus, gyulladásos gócok, amik akár ízületi, izom, szívizomgyulladást, veseelfajulást is okozhat.

 

A fogszuvasodás kialakulásában a hajlam mellett jelentős szerepet játszik a természetestől eltérő táplálék, és táplálkozás. A túlzott szénhidrátfogyasztás, valamint a csak lágy táplálék is elősegíti a fogszuvasodást. A fogakon keletkezett felrakódás miatt a szájban állandóan jelenlévő baktériumok elszaporodnak, és a fogzománc lassú feloldását okozzák. A kezdődő szuvasodást a fog felszínén, illetve a fog nyakán keletkező sárgásbarna elszíneződés jelzi. Ezt a kezdetben foglepedéknek, később fogkőnek nevezzük.

 

A fogkő különösen a szemfogak, és zápfogak ínyszegélye mellett keletkezik, és könnyen eltávolítható. Többnyire az íny alá is beépül, ínygyulladást okozhat. A fogkő elfedheti a fogszuvasodást is. A foglepedék, és fogkő jelenlétére gyakran az állat bűzös lehelete hívja fel a figyelmet. Ha a kutyát ésszerűen tápláljuk ezekkel a problémákkal szinte nem is kell foglalkoznunk.

A kellemetlen szájszagot általában a fogkő, gennyesedés a foghúsban, laza, romlott fog, vagy fekélyes szájgyulladás okozhat. Az ínygyulladás is okozhat kellemetlen szájszagot. Mivel a rossz szájszag nagyon komoly megbetegedés kísérő tünete is lehet, minden esetben ajánlatos az alapos állatorvosi vizsgálat!

 

 

Torokgyulladás

A torokgyulladását általában kórokozók idézik elő, de a folyamatos hó evés, mechanikai sérülés, vagy különböző vegyszerek hatására is kialakulhat. A betegség a torok nyálkahártyájának, valamint a torok mögött levő nyirokcsomóknak a fertőző jellegű gyulladása. Leginkább megfázás, és baktériumos fertőzés miatt kialakult mandulagyulladással együtt jelentkezik. A beteg kutya ilyenkor köhög, nagyokat nyel, fejtartása sajátosan merev, nyújtott, nyelve lepedékes. Az állat bágyadt, hány, lázas, szájszaga kellemetlen, a nyála folyik. A torokgyulladással együtt kötőhártya, és orrhurut is előfordulhat.