Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tüzelés

2008.02.17

Ivarérettséget a szuka általában 6-9 hónapos korban éri el. Ez rendszerint az első ivarzás (tüzelés) idejével esik egybe. Tenyészérettség a szaporításra való alkalmasságot jelenti, ez rendszerint a második vagy harmadik tüzelés idejével és a fajtára jellemző testtömeg elérésének idejével esik egybe. A kan kutya az ivarérettséget 7-10 hónapos korban, a tenyészérettséget kb. 12 hónapos korban éri el.

 

A szukák nemi ciklusa nagyban különbözik az egyéb háziállatok nemi működésétől.

A tüzelés időpontja szorosan kötődik a kifejlettkori testméret eléréséhez, ami kistestű kutyáknál akár már 6 hónapos korban bekövetkezhet, így náluk már 7-8 hónaposan sor kerülhet az első tüzelésre. Nagytestű kutyáknál ez az időpont rendszerint kitolódik 1 éves kor utánra. A szuka kb. 2 hónapos nemi ciklusa 9 napos előivarzásra (prooestrus) 5-8 napos ivarzásra (oestrus) és sárgatest-fázisra (metoestrus) osztható. Ezt követi a kb. 4-4,5 hónapos nyugalmi időszak (dioestrus, anoestrus). A prooestrus idején jelentkezik a hüvelyből ürülő véres ivarzási nyálka, amelyet „tüzelésnek” nevez a köznyelv. A tüzelés magában foglalja az oestrus időszakát is, ami a párosodási hajlam ideje.

 

 A szuka jellegzetesen évente kétszer ivarzik szezonális jelleggel. A legtöbb kutyafajta évi első tüzelése február-március, a második, augusztus-október hónapban jelentkezik. A kutya tüzelése két szakaszra osztható: a tüszőnövekedéssel együtt járó előivarzás, amelyet a véres ivarzási nyálka ürülése jellemez, és az ezt követő ivarzás, amikor a szuka hajlandó a párosodásra. Kb. a 10. nap után az ivarzási nyálka feltisztul, megszűnik annak véres jellege, a tüszők ebben az időszakban repednek fel.

 

Az ivarzásnak, "tüzelésnek" a kutya esetében is jól látható jelei vannak. A péra megduzzad, először halvány színű, majd sötétebb nyomok árulkodnak. A gyakorlati gond az szokott lenni, hogy mikortól kezdjék el a számolást. Erre vonatkozóan többféle módszert alkalmaznak. Van, aki papírzsebkendővel próbálja megállapítani a tüzelés kezdetét. A pérához nyomott papírzsebkendõn jól látható a nyom. Ennek a módszernek az a veszélye, hogy a már halvány nyom esetén is elkezdik a számolást. A gyakorlatban talán a leghelyesebb, ha a természetes úton lecsöppent erősebb színű váladék esetén kezdjük el a számolást. Ennek megfigyelése lakásban vagy kennelben tartott egyedek esetén nem okozhat különösebb gondot. A szakirodalom és a gyakorlati tapasztalatok is azt igazolják, hogy a peteérés a szukánál a vérzéstől számított 10-14. napra tehetők, de ettől vannak eltérő esetek. Hallottunk már 7-8-ik és 18-19-ik napon történt eredményes fedeztetésekrõl is. Jó módszer lehet még a megfelelő idő kiválasztásához, ha a fiatal már az első tüzelése alkalmával "teszteljük". Ez egyszerűen abból áll, hogy kipróbáljuk, hányadik napon "állna" meg a kannak. Megjegyezzük a napszámot, és a következő ciklus alkalmával újra elvégezzük a próbát. Amennyiben ugyanazon a napon áll meg, feltételezhetően ez az ideális időpont a fedeztetésre. Mindezt úgy is elvégezhetjük, hogy a péra körüli részt ujjunkkal meg- nyomkodjuk, tapasztalni azokat a csalhatatlan jeleket, amikor a szuka felvenné a kant. Ezek természetes módszerek, kevés időráfordítást igényelnek, és nem jelentenek kiadást. Ma már több helyen is, hüvelykenetből 24-28 órás intervallumban meg tudják állapítani a peteérés valószínű idejét. Érdemes ezt igénybe venni. Egyáltalán nem hivatalos, de hallomások alapján a fent említett módszer eredményessége 90-95 %-os.

 

Ezt a pár hetet évente a legtöbb esetben át lehet vészelni, de ha mégse olyanok a körülmények, és nem lehet biztosítani a nem kívánt szaporulat elkerülését, akkor két lehetőség van.

Az egyik megoldás átmeneti, a másik visszafordíthatatlan. Hormontartalmú készítményekkel a tüzelés elnyomható, de mint minden hormonkezelésnek, ennek is megvan a maga veszélye.

A másik megoldás az ivartalanítás.

 

A tüzelés összességében 2-3 hétig szokott tartani, de ennél hetekkel hosszabb lehet azaz  időszak, amikor a szuka vonzza a kan kutyákat. Ez idő alatt illendő elkerülni a forgalmas kutyasétáltató helyeket a többi kutyatulajdonosra való tekintettel. Ilyenkor még a legfegyelmezettebb kan kutyát is nehéz visszahívni, nem is beszélve a tökéletesen neveletlen társaikról.