Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szuka kutya ivartalanítása

2008.02.17

A műtét rutin jellegű, egy hét alatt a kutya el is felejti az egészet, szövődménye ritkán van. Köztudott, hogy az ivartalanított szuka kutya hajlamosabb lehet az elhízásra, mert jobban értékesíti a táplálékot. Későbbi szövődményként a szőrzet esetleg megváltozhat, vagy szőrhiányos területek alakulhatnak ki, és sajnos viszonylag gyakran jelentkezik vizeletcsöpögés.

 

Azt az ősrégi hiedelmet, miszerint a szuka kutyának egyszer legalább szülnie kell, mert különben megbolondul, már réges-régen elvetették. Régebben az volt az általános nézet, hogy az ivartalanítással meg kell várni legalább egy tüzelést. Ma egyre inkább terjed az a felfogás, hogy ennek nincs jelentősége, és jobb minél hamarabb túlesni a műtéten. Az ivartalanításnak egyre több pozitív hatására derül fény. Ezek a kutyák kevésbé hajlamosak emlődaganat kialakulására és megszűnik a gennyes méhgyulladás veszélye, ami nem ivartalanított, idősebb szuka kutyákban nagyon súlyos következményekkel járhat.

 

A tüzelés sok kellemetlenséggel jár, az ivartalanítást is érdemes jól megfontolni, mégis, akinek már volt szuka kutyája, az szinte biztosan egy életre elkötelezi magát mellettük. A lány kutya kedves, simulékony természete bőven kárpótolja a gazdáját a nehézségekért.

 

 

Miért ivartalaníttassam a kutyámat?

 

A nem tenyésztésre szánt, kedvencként tartott kutyák ivartalanítása ma már Magyarországon is részét képezi a felelős kutyatartásnak. Mind állatorvosi, mind állatvédelmi szempontból számos megalapozott érv hozható fel a beavatkozás mellett.

 

 

Milyen előnyökkel járhat az ivartalanítás?

 

A tüzelés és a vele járó kellemetlenségek megszűnnek

Megelőzhető a nem kívánt vemhesség, ugyanis ez még a legnagyobb odafigyelés mellett is bekövetkezhet, és a születendő kiskutyák elhelyezése rendszerint komoly problémát jelent

A méh gyulladásos és daganatos betegségei megelőzhetőek

Az emlődaganat kialakulásának kockázata nagymértékben csökkenthető a kutya fiatal korban történő ivartalanításával.

 

 

És milyen hátrányai lehetnek a beavatkozásnak?

 

A legtöbb feltételezett hátrány rendszerint nem hozható összefüggésbe az ivartalanítással. Leggyakrabban az elhízást, a lustaságot, az állat egyéniségének, játékosságának elvesztését említik, mint a műtét negatív következményeit. Ezek közül is az elhízás kerül leggyakrabban szóba. Az elhízás a túlzott tápanyagfelvétel következménye. Így az eleség mennyiségének csökkentésével, vagy összetételének megváltoztatásával előzhető meg, mind az ivartalanított, mind a nem ivartalanított kutyák esetén.

 

Az ivartalanítás a kutya személyiségét, elevenségét, intelligenciáját nem változtatja meg.

 

 

Milyen kockázatai lehetnek az operációnak?

 

A nőstény kutyák ivartalanítása viszonylag nagy műtétnek mondható, mivel a hasüreg megnyitásával jár. Így csak teljes altatásban végezhető el. Ennek ellenére a modern altatószerek és korszerű berendezések használatával a komplikációk valószínűsége nagyon alacsony.

 

 

Hogyan zajlik ez a beavatkozás?

 

Telefonon vagy személyesen egyeztessünk azzal az állatorvossal, akivel a műtétet elvégeztetni kívánjuk. Az altatás előtt 12 órával már ne kapjon a kutya enni, és 6 órával előtte már inni sem. A rendelőbe érkezéskor a kutyát megvizsgálják, hogy teljesen egészséges-e. Ha minden rendben van, megkapja az altató injekcióját. Általában 5-10 perc alatt alszanak el ennek hatására a kutyák.

 

A műtétnél vénakatétert helyeznek be a kutya egyik első lábába. Ez egy néhány centiméteres hajlékony cső, amit egy tűszúrással juttatnak be a vénába. Ez azért fontos, hogy a műtét alatt szükség esetén gyógyszereket illetve infúziót adhasson az állatorvos.

 

A műtét során egy néhány centiméteres hosszanti metszést készítenek a has középvonalában, a köldöktől hátrafelé. Ezen keresztül távolítják el a petefészkeket . Végül a vágást három rétegben összevarrják. A bőrben lévő varratokat nyolc nap elteltével el kell távolítani, a belső varratok önmaguktól felszívódnak.

 

 

Mire kell számítanom a műtét után?

 

Amire a kutya teljes ébredéséig oda kell figyelni:

 

Száraz, meleg helyen legyen.

Fontos, hogy a padlón helyezze el, nehogy leessen a fotelből, ágyról ébredezés közben.

Ne legyen előtte víz vagy eleség a félrenyelés kockázata miatt.

 

Amire a kutya tejes ébredéséig számíthat:

 

Nyüszögés;

Remegés, nyálzás;

Enyhe hányás, öklendezés;

Támolygás, elesés;

Ezek a tünetek mind az altatószer hatására alakulnak ki, a nyüszögés inkább az ijedtség jele, semmint a fájdalomé.

 

 

Amire a varratszedésig oda kell figyeli:

 

Mivel az ivartalanítás egy hasi műtét, a bélsárürítés közbeni erőlködés fájdalmas lehet a kutya számára. Így célszerű a székletet lágyító eleségek adása. Semmiképpen sem javasolt a csont etetése a varratszedésig!

A seb lehetőség szerint ne szennyeződjön. Naponta egyszer-kétszer tanácsos hígított Betadine oldattal lemosni a sebet és környékét.

Nagyon fontos, hogy a kutya ne nyalogassa a sebet. Ennek elkerülésére gyakran szükséges védőgallért tenni a kutyára. Ne ijedjen meg, ha a gallér kezdetben zavarja a kutyát, szinte mindegyikük egy-két napon belül megszokja.

 

 

Amire a varratszedésig számíthat:

 

A műtétet követő napon még bágyadtság, étvágytalanság előfordulhat. Amennyiben ez nem múlik el, konzultálni kell az állatorvossal.

Általában a műtéttel egyidőben egy 24 órás hatású fájdalomcsillapítót kapnak a kutyák. Szükséges lehet még két-három napig folytatni a fájdalomcsillapítók adagolását.