Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az álvemhesség

2008.04.27

Mikor alakulhat ez ki?

 

Az álvemhesség tünetei rendszerint 6-12 héttel a tüzelés után jelentkeznek. Ha a kutyája már egyszer átesett az álvemhességen, nagyon valószínű, hogy ez többször is megismétlődik, akár minden tüzelés után.

 

 

Milyen jelek utalnak az álvemhességre?

 

Mivel az álvemhesség jelentkezhet enyhébb, illetve súlyosabb formában is, a tünetek intenzitása is igen széles skálán mozoghat. Jellegzetes esetben az alábbi változások jelzik az álvemhesség kialakulását:

 

Vackolás- a kutya a takarókból, pokrócaiból védett vackot próbál építeni magának.

Játékok szeretgetése- a kutya a labdáit, plüss állatait vagy akár cipőket és egyéb tárgyakat maga köré gyűjti, tisztogatja, úgy viselkedik, mintha kölykei lennének

Az emlők megduzzadása- az emlők változó mértékben megnagyobbodnak, megnyomásukra tej ürülhet belőlük.

Az emlők gyakori nyalogatása.

 

 

Mit tegyek, ha a kutyám álvemhes?

 

Ha az álvemhesség jeleit veszi észre kutyáján, kérjük, keresse fel állatorvosát, aki felírja kutyájának a megfelelő gyógyszereket az állapot kezelésére. Még a gyógyszerek alkalmazása mellett is legalább 1-2 hét mire a tünetek teljesen megszűnnek. Az alábbi módszerek alkalmazása meggyorsíthatja az álvemhesség lezajlását:

 

A labdákat, játékokat átmenetileg vegye el a kutyától.

Kevesebbet simogassa a kutyáját, ugyanis a dédelgetés fokozhatja a tejelválasztásért felelős anyagok termelődését, és így az állapot rosszabbodásához vezet.

Csökkentse felére kutyája eleség adagját, és éjszakára korlátozza a vízfogyasztást.

A sok mozgás felgyorsíthatja a javulást. Vigye kutyáját nagy sétákra, labdázzon vele többet!

Ha a kutya intenzíven nyalogatja az emlőit gallért szükséges rátenni, ugyanis ezzel stimulálja a tejtermelést.

 

Ne masszírozza az emlőket, ugyanis ez is csak fokozza a tejtermelést!

 

Alkalmazzon borogatást.

 

 

Milyen betegségeket okozhat az álvemhesség?

 

A nagy mennyiségben termelődő, és az emlőkben pangó tej emlőgyulladást válthat ki. Ennek jele az emlők fájdalmassága, kemény csomók megjelenése és az emlők bőrének kipirulása. A folyamatot láz, bágyadtság is kísérheti. Ha ilyen tüneteket észlel, kérjük, azonnal keresse fel állatorvosát.

 

Egyes kutatások azt mutatták ki, hogy a gyakran álvemhes kutyákban gyakrabban alakul ki az emlők daganatos elváltozása, és a méhgyulladás is.

 

 

Az ivartalanítással megszüntethető az álvemhesség?

 

A már kialakult álvemhesség lefolyását nem változtatja meg az elvégzett ivartalanítás, azonban a későbbi álvemhességeket biztosan megelőzi. Emellett a méhgyulladás és az emlődaganatok kialakulásának valószínűsége is csökken az ivartalanított kutyákban. Így mindenképpen érdemes megfontolni az ivartalanítást (nemcsak) a gyakran álvemhes kutyák esetében, ugyanis a néhány napig tartó kellemetlenséggel esetleg súlyos betegségeket előzhet meg.