Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kan kutya ivartalanítása

2008.03.07

Miért ivartalaníttassam a kutyámat?

 

Kanok ivartalanítása céljából műtétileg eltávolítják a heréket. Az ilyen kutya többé nem tenyészthető. A műtét csekély kockázattal és sok előnnyel jár. Segít megelőzni a kanokra jellemző kellemetlen magatartási formákat. Az ivartalanított kan kevésbé agresszív, sokkal kezelhetőbb, mint a nem ivartalanított társai. Nem kóborol el a tüzelő szukák után és nem "gyakorol" a családtagok vagy a vendégek lábán. Fontos az is, hogy ha valaki nem műtteti meg a kutyáját, mert szereti, de csavarogni engedi, akkor begyűjthetik és, elpusztíthatják vagy "csak" nem lesz rálátása az utódainak sorsára, így azok közül sok szenvedhet és elpusztulhat. A kan kutyák gyakorlatilag bármely életkorban ivartalaníthatóak, de ha túl későn kerül a műtétre sor, akkor maradandó rossz szokások alakulhatnak ki.

A nem ivartalanított kutyák 12-13%-ánál alakul ki daganatos megbetegedés.

 

 

Milyen előnyökkel jár a kan kutyák ivartalanítása?

 

Az ivartalanítással nagyban csökkenthető az idős kan kutyákban viszonylag gyakran kialakuló prosztata daganatok és prosztata megnagyobbodás kialakulásának esélye.

Csökken a nemi hormontermeléssel összefüggő kórképek, például a végbéldaganatok kialakulásának valószínűsége.

A heredaganat kialakulása megelőzhető.

Megszűnik a szukák tüzelésével összefüggő kóborlás és az ebből adódó veszélyhelyzetek, kellemetlenségek.

Csökken a kanokkal szembeni agresszió, illetve az ivartalanított kan kutyát rendszerint más kanok sem támadják meg, mivel nem érzik az ivari szagot, így nem tekintik riválisnak.

 

 

Milyen hátrányai lehetnek a beavatkozásnak?

 

A legtöbb feltételezett hátrány rendszerint nem hozható összefüggésbe az ivartalanítással. Leggyakrabban az elhízást, a lustaságot, az állat egyéniségének, játékosságának elvesztését említik, mint a műtét negatív következményeit. Ezek közül is az elhízás kerül leggyakrabban szóba. Az elhízás a túlzott tápanyagfelvétel következménye. Így az eleség mennyiségének csökkentésével, vagy összetételének megváltoztatásával előzhető meg, mind az ivartalanított, mind a nem ivartalanított kutyák esetén.

 

Az ivartalanítás a kutya személyiségét, elevenségét, intelligenciáját nem változtatja meg!

 

 

Mikor célszerű elvégeztetni a beavatkozást?

 

A fiatalkori ivartalanításnak a kutatások eredményei szerint nincs negatív hatása a kutya fejlődésére. Így célszerű a műtétet 6-8 hónapos korban elvégeztetni, hogy az ivaréréssel összefüggésbe hozható viselkedésváltozások (kanok iránti agresszió, kóborlás) ne váljanak rossz szokássá (egyes állatorvosok a 4-5 hónapos kort is javasolják).

 

 

Milyen kockázatai lehetnek az operációnak?

 

Az ivartalanítás csak teljes altatásban végezhető el. Az ebből adódó kockázat nagymértékben csökkenthető a modern altatószerek alkalmazásával, illetve a műtét során a kutya gépi monitorozásával. A rendelőnkben a műtét alatt egy speciális állatorvosi őrző segítségével követik nyomon a páciens fő életfunkcióit, légzésszámát, pulzusszámát, testhőmérsékletét, vérének oxigéntelítettségét, illetve szívének működését (EKG).

 

 

Hogyan zajlik ez a beavatkozás?

 

Ha rászánja magát az operációra, telefonon egyeztessünk az állatorvossal, beszéljük meg a műtét időpontját. Az altatás előtt 12 órával már ne kapjon a kutya enni, és 6 órával előtte már inni sem. A rendelőbe érkezés után a kutyát megvizsgálják, hogy teljesen egészséges-e. Ha minden rendben van, megkapja az altató injekciót. Általában 5-10 perc alatt alszanak el ennek hatására a kutyák.

 

A műtétnél vénakatétert helyeznek be a kutya egyik első lábába. Ez egy néhány centiméteres hajlékony cső, amit egy tűszúrással juttatnak be a vénába. Ez azért fontos, hogy a műtét alatt szükség esetén gyógyszereket illetve infúziót lehessen adni.

 

A műtét során a kutya herezacskóját és a heréket eltávolítják, majd a vágást két rétegben összevarrják. A bőrben lévő varratokat nyolc nap elteltével el kell távolítani, a belső varrat önmagától felszívódik.

 

 

Mire kell számítanom a műtét után?

 

Amire a kutya teljes ébredéséig oda kell figyelnünk:

 

-         száraz, meleg helyen legyen;

-         fontos, hogy a padlón helyezzük el, nehogy leessen a fotelből, ágyról ébredezés közben;

-         ne legyen előtte víz vagy eleség a félrenyelés kockázata miatt.

 

Amire a kutya tejes ébredéséig számíthatunk:

 

-         nyüszögés;

-         remegés, nyálzás;

-         enyhe hányás, öklendezés;

-         támolygás, elesés;

-        ezek a tünetek mind az altatószer hatására alakulnak ki, a nyüszögés inkább az ijedtség jele, semmint a fájdalomé.

 

 

Amire a varratszedésig oda kell figyelnünk:

 

-         A seb lehetőség szerint ne szennyeződjön. Naponta egyszer-kétszer tanácsos higított Betadine oldattal lemosni a sebet és környékét.

-        Nagyon fontos, hogy a kutya ne nyalogassa a sebet. Ennek elkerülésére gyakran szükséges védőgallért tenni a kutyára. Ne ijedjünk meg, ha a gallér kezdetben zavarja a kutyát, szinte mindegyikük egy-két napon belül megszokja.

 

 

Amire a varratszedésig számíthatunk:

 

A műtétet követő napon még bágyadtság, étvágytalanság előfordulhat. Amennyiben ez nem múlik el, telefonáljunk az állatorvosi rendelőbe.

Általában a műtéttel egyidőben egy 24 órás hatású fájdalomcsillapítót adnak a kutyának. Szükséges lehet még két-három napig folytatni a fájdalomcsillapítók adagolását.